Swedriving lockar sportbilsjätte till Skellefteå

08 april 2019

Visste du att Porsche Italien åker till Varuträsket i Skellefteå för att utbilda kunder i körning på halt underlag? Förutom att skräddarsy banor efter kundernas önskemål erbjuder Skellefteåföretaget Swedriving även naturupplevelser.
– Vi vill ta vara på det unika klimat vi har i Skellefteå och det kan vi göra riktigt bra affärer av, säger Swedrivings Ludwig Eriksson som har siktet inställt på att skapa Nordens första elektrifierade köranläggning på is.

I mitten av 00-talet började Svansele vildmarkscenter arrangera körevent på Varuträsket. 2017 köpte Swedriving anläggningen och ägarna Ludwig Eriksson och Johannes Holmlund har sedan dess alltid haft en bana redo under vintrarna.
– Vi har bjudit hit researrangörer, upplevelseföretag och biltillverkare för att visa vad vi kan erbjuda, säger Ludwig.

”Speciell känsla på naturis”

Swedriving riktar sig främst till europeiska biltillverkare och Skellefteåföretagets största kund just nu är Porsche Italien. Sportbilstillverkaren har de senaste vintrarna kört upp de senaste modellerna av sina bilar till Skellefteå och Varuträsket där de utbildat kunder i körning på halt underlag.

Porsche på is
Swedriving erbjuder körupplevelser på Varuträskets naturis och Porsche Italien kommer till Skellefteå för att utbilda kunder i körning på halt underlag.

– Att köra på naturis och veta att sjön finns där under ger en väldigt speciell känsla, både för oss som bor här men främst för våra sydeuropeiska kunder. Vi ser till att de får en toppklassig bana och infrastruktur under hela vistelsen. Vi har en stor kåta där vi har körgenomgångar och lagar mat åt kunderna och tillsammans med samarbetspartnern Svansele Vildmarkscenter anordnar vi sidoarrangemang som skoter- och hundslädturer. Att ha en av de största sportbilstillverkarna som referens ger oss en otrolig möjlighet när vi är ute och pratar om Skellefteå med andra biltillverkare och upplevelseföretag, säger Ludwig.

Unikt läge

Anläggningens geografiska läge är en av faktorerna som tilltalar de långväga gästerna.
– Vi håller till i en by mitt ute i skogen där man får den riktiga svenska vinterkänslan samtidigt som det är 15 minuter till en mellanstor stad med exempelvis restauranger, hotell och flygplats och allt vad det innebär. Det skattas väldigt högt, säger Ludwig.

Även Storbritannien och Tyskland är marknader som Swedriving jobbar mot.
– Där finns det stora möjligheter i och med att bilindustrin är så stor. Besöksnäringen ökar hela tiden i Skellefteå och det kommer vi kunna dra nytta av, säger Ludwig.

Vill elektrifiera

Swedriving erbjuder även bilevent till företag och privatpersoner i regionen.
– Vi har egna quadcars – extra stora fyrhjulingar med ratt, störtbåge, två säten och dubbdäck – som är enkla att lära sig köra och där har vi själva möjlighet att instruera kunder i enklare körutbildningar, säger Ludwig.

Hans och Johannes vision är att göra Varuträsket till Nordens första elektrifierade och stadsnära körupplevelseanläggning på is.
– Det är inte bara för att det är coolt, utan även för att bli mer miljövänliga och dra nytta av allt som kommer ske med den kommande batterifabriken i Skellefteå och allt runtomkring det, säger Ludwig.

Isbana på Varuträsket 

Banan på Varuträsket skräddarsys av Swedriving efter kundernas önskemål.

Foto: Producenterna i Norrland