Mehdi Nazari läste till ingenjör i maskinteknik på Campus i Skellefteå. Direkt efter utbildningen fick han jobb på Franke Futurum.

Skellefteå är rätt stad att läsa en teknisk utbildning i

03 oktober 2019

Studierna lockade Mehdi Nazari till Skellefteå. Och efter att han tagit ingenjörsexamen från programmet i maskinteknik fick han direkt jobb i kommunen.
– Skellefteå är en industristad som kommer få ännu fler tekniska jobb när batterifabriken står klar, så det är rätt plats att läsa en teknisk utbildning på, säger Mehdi.

Mehdi Nazari har alltid varit intresserad av industri och teknik och när han letade utbildning 2011 hittade han det treåriga maskinteknikprogrammet i Skellefteå.
– Jag lämnade Malmö och fick direkt en jättepositiv känsla när jag kom hit. Skellefteå är en lugn och mysig stad och jag älskar naturen med närhet till både skog och älv, säger Mehdi.

Campus Skellefteå 

Han kunde snabbt ordna lägenhet tack vare bostadsgarantin i Skellefteå.
– Det är ett jättebra erbjudande som inte många andra städer kan skryta med. Redan efter en och en halv dag hade jag hittat en lägenhet och skrivit på avtalet, säger han.
Mehdi beskriver studietiden som familjär.
– Skellefteå har ett mindre Campus och det innebär flera fördelar. Biblioteket var alltid uppdaterat med den senaste kurslitteraturen och det var lätt att få kontakt med lektorer och kursansvariga. Det var bara att knacka på dörren om jag hade en fråga. Jag och mina kurskamrater kom varandra nära och trots att det har gått fem år sedan examen så har vi fortfarande kontakt varje vecka. Efter studierna hade jag rotat mig i Skellefteå och jag känner mig hemma här. Det är en härlig känsla, säger han.

Mehdi Nazari_campus 

Under utbildningen fick studenterna kontakt med näringslivet i Skellefteå bland annat genom kursen Utvecklingsprojekt.
– Där fick vi ta oss an verkliga projekt hos företagen och hjälpa dem att lösa olika problem. Jag gjorde även mitt examensarbete i samarbete med Outotec, vilket var jättebra. Det är otroligt viktigt för studenter att få träffa och skapa kontakt med företagen, säger Mehdi.
Han och alla kurskamrater som tog examen fick jobb direkt efter utbildningen. Flera av dem i Skellefteå.
– Någon fick jobb på Rejlers, en annan på Brokk och två hamnade på Alimak, berättar Mehdi som själv fick jobb som konstruktör och utvecklare på Franke Futurum i Byske.


– Nu är jag inne på mitt femte år och det är ett mycket trevligt och varierande jobb där jag arbetar med design och produktutveckling.
Han tror på en ljus framtid i Skellefteå.
– Industrin växer och det satsas på den. Skellefteå har företag som Boliden och Alimak och snart även Europas största batterifabrik, så det är rätt stad att läsa en teknisk utbildning i.