Maja och Matilda skapar podd med kreativt fokus

17 mars 2020

Insikten om Skellefteå som en kreativ verkstad gjorde att de nyfunna vännerna ville hitta ett sammanhang för allt spännande skapande de kände till.
– Vi kom fram till att det borde finnas en podd, säger Maja Delborn och Matilda Kjellmor. Så föddes podden Skapat.
I samband med en releasefrukost på The Great Northern släpps det första avsnittet.

Alla är välkomna den 19 mars till Norma Coffee House i TGN för releasefrukost klockan 08.30. Då serveras finfint kaffe med tillbehör när Maja och Matilda finns på plats för att presentera podden Skapat inför det första avsnittet.

– Det känns otroligt roligt, vi är så taggade på att få berätta om insikter vi gjort under hela det här arbetet med podden och lite om hur intervjuerna gått, säger Matilda.
Podden kommer släppa ett nytt avsnitt på torsdagar varannan vecka och avhandla tio personer som är verksamma inom kreativa näringar i Skellefteå. I det första avsnittet får vi träffa Astrid Maya som är scenograf.

– Det var mycket kul och inspirerande att prata med Astrid om bland annat nyöppnade utställningen Barnsia, som hon formgivit. Samtalet rörde sig också kring hur Skellefteå är en plats där det verkligen finns utrymme att få skapa och få gehör för sina idéer, säger Matilda.

– Det är något som vi själva också känner igen oss i. Platsen vi verkar på är själva grunden till att vi startar den här podden och på det här sättet får vi berätta om möjligheterna det finns att få utlopp för sitt kreativa skapande i Skellefteå, tillägger Maja.

Unik stil

Både Maja och Matilda hade på varsitt håll närt en dröm om att lyfta kulturlivet i Skellefteå på något sätt och tillsammans har de kreerat fram ett koncept som båda gillar.

– Vi träffades på feministiska kulturfestivalen Femfest här i Skellefteå där konstnärer och kreatörer samlas och då började vi spåna. Det följes upp med några härligt kreativa sommarkvällar på min balkong och så kom vi fram till att det borde finnas en podd, säger Matilda som är den som gör intervjuerna.
Maja har jobbat med form i olika uttryck som kreatör och Matilda är skådespelare och producerar scenkonst. Utifrån den bakgrunden har de hittat en unik poddstil med konstnärligt fokus.

– Poddar kan man göra på så många olika sätt men vi har en speciell tanke kring formatet. Vi vill att podden ska vara ett skapande i sig där varje avsnitt ska vara ett litet ljudverk. Det kan vara inlästa stycken från mig om intervjupersonen, runtomkring-ljud, från danssalen, från vävstugan eller vad det nu handlar om. Podden är så mycket mer än snack, jingel, snack och jingel, förklarar Maja.

Vill nå bred publik

Genom åren har båda sprungit på personer verksamma i Skellefteå som gör den ena coola grejen efter den andra och nu har de ett forum att berätta om deras skapande och människan bakom.

– Skellefteå är inte den största staden men det finns en bredd av uttryck och konsthantverk som vi tycker är jätteintressant. Vi har fått upp ögonen för ännu fler duktiga människor sedan vi började jobba med Skapat, säger Matilda.

Maja och Matilda gör podden via bolaget Tivla Produktion och i samverkan med Skellefteå kommun och Sara Kulturhus.

– Vi tyckte att kommunen borde vara en självklar aktör i det här eftersom vi vill lyfta det faktum att det likaväl går att jobba konstnärligt som att jobba inom offentlig sektor eller vara intresserad av sport. Här i Skellefteå är man mån om de kreativa näringarna, säger Maja.
Svårigheten har bestått i att skala ner listan till tio personer men det finns redan tankar på en andra säsong där det kanske blir ett annat fokus.

– Jag har varit lite hög på livet efter de första intervjuerna, säger Matilda och skrattar.

– Det känns jättebra med alla genuina gäster där det mynnar ut i olika samtal som vi hoppas ska tilltala en bred publik, säger Maja.

Spana gärna in instagramkontot Skapatpodden och missa inte att följa kontot Skellefteasweden där poddens gäster kommer att göra inlägg framöver. 

FAKTA/SKAPAT
Premiären av Skapat sker den 19 mars och sedan släpps ett nytt avsnitt varannan vecka på torsdagar.
Tio intressanta personer kommer medverka – de är alla verksamma inom följande kreativa yrken:
Dansare, fotokonstnär, poet, illustratör, cirkusartist, formgivare och projektledare, musiker, textilkonstnär, filmregissör och scenograf.