David Lindgren: ”Skellefteå har blommat ut sjukt mycket”

12 maj 2020

Han är ersmarkspojken som blivit David med hela svenska folket.
David Lindgren har aldrig hållit tillbaka sin kärlek till hembygden och nu drömmer han om att få göra en spelning i Sara Kulturhus.
I en stor intervju berättar Sveriges just nu hetaste artist om relationen till Skellefteå, sin okända passion och sorgen efter sin kära mamma.

Som programledare för Melodifestivalen 2017 var han en tittarfavorit som gick hem i stugorna och det numera kända mellomedlyt blev inget annat än en succé.
Men en sak fick tittarna, några i alla fall, att kasta popcornen på tv-rutan.

– Någon hade räknat ut att jag nämnde Skellefteå typ 30 gånger när vi sände från Skellefteå så det fick jag galet mycket skit för. Men jag har alltid varit stolt över vart jag kommer ifrån så det sket jag såklart i, säger han nöjt.
Budskapet hade gått fram – Davids hjärta bankar för Skellefteå.

– Jag har alltid känt mig välkommen i Skellefteå som artist också, i julas körde vi fyra konserter i kyrkan som var helt slutsålt så det hoppas jag att vi kan komma tillbaka och göra. Även om släkten blir mindre kommer Skellefteå alltid stå kvar och vara en trygg punkt att åka upp till, säger David.

I början av augusti i fjol kom telefonsamtalet som alla bävar efter och nu var det Davids bror som hörde av sig med beskedet att deras mamma inte hade långt kvar.

– Vi var på väg upp till Storforsen för att göra en show med Diggiloo så det blev att sträckköra den natten till Skellefteå och när jag kom fram fick jag sitta bredvid mamma hennes sista timmar i livet, berättar David.
Mamma Elisabeth blev bara 62 år gammal.

– Hon hade kämpat mot cancer i många år så vi var inställda på att det kunde hända. Hela 2019 präglades av att vi åkte mellan himmel och helvete men det går ändå inte att förbereda sig för chocken när det väl inträffar. Efter det kände jag och min fru Kristina att vi hade ett enormt behov av att vara tillsammans.

– Vi har under 18 år jobbat mycket ihop, testat att bo utomlands i olika länder och städer och med tiden har vi kommit fram till att vi funkar bäst när vi typ är ihop hela tiden. Därför har vi också börjat jobba mer och mer tillsammans, säger David.
I september är tanken att de tillsammans ska äntra Chinateaterns scen som sätter upp musikalen ”Saturday night fever” med David Lindgren i John Travoltas roll och Kristina i den andra huvudrollen som Stephanie.

– Vi har verkligen sett framemot det här året och hoppas att det blir av. Att få spela huvudrollerna på en av Stockholms största privata teaterscener vore fantastiskt.

Palt och surströmming?

En annan spelning som David drömmer om är att få ställa sig på scenen i Sara Kulturhus när det beräknas stå klart nästa sommar.

Hur ser du på Skellefteå i dag om du jämför med den stad du lämnade för att studera till artist?

– Jag tycker att Skellefteå har blommat ut sjukt mycket, se bara på restaurangerna och allt som hänt nere vid älven. Det känns också superkul med Sara Kulturhus och hotellet, dit hoppas jag verkligen få komma och köra konserter. Hockeyn kollar jag såklart konstant, den finns alltid där. Jag var ju hemma i Skellefteå Kraft Arena i vintras på ett gigg och det var en mäktig känsla.

– Jag försöker vara hemma så mycket som möjligt i Ersmark och stugan i Stavaträsk. Det är något speciellt att vara i Norrland under vintern och de långa sommarnätterna tycker jag är magiska.

Vad har du med dig från Ersmark där du växte upp?

– Jag är mittenbarn bland sex syskon och då tror man aldrig att man är något eftersom det alltid är någon som är bättre. Men jag har haft föräldrar som verkligen är ”down to earth” och det hoppas jag att jag också upplevs som. Min pappa som är präst har alltid haft ett naturligt tilltal och att stå framför församlingen, så den där scennärvaron kommer väl från något. Men att jag gjort 200 spelningar per år sedan 2002 gör såklart sitt, säger David.

Vad i din uppväxt har du velat att dina barn också ska få uppleva?

– Jag tycker det var fantastiskt att växa upp på landet där man lätt kunde cykla mellan kompisarna. Vi bor fyra mil utanför Stockholm i ett gammalt sommarstugeområde i Värmdö och här kan Ben som är nio år cykla och vara borta med kompisar utan att vi behöver vara oroliga. När vi bodde i Bagarmossen såg jag barn hänga i tunnelbanan och så ville jag inte att mina barn skulle växa upp. Värmdö känns tryggt på så sätt.

– Jag har dock testat palt och surströmming på familjen, mat som jag växte upp med, men det har aldrig fallit väl ut. Men renskavsgrytan går hem så lite norrländskt funkar allt.

”Njuter av pausen i livet”

David har nyss vunnit Stjärnornas stjärna som sändes på TV4 efter en finalduell mot Jon Henrik Fjällgren då allt avgjordes efter åtta veckor av lika många musikgenrer.

– Jag tycker att det var roligt och jag fick ut det jag ville – att visa min bredd som artist. När man gör Mello är det tre minuter som popartist och det är en så liten del av det jag normalt ”giggar”. Jag är en bred artist och fick visa det i ett stort fönster, att jag vann var bara en extra bonus.

Hur rankar du den här framgången?

– Det fick ett större genomslag än vad jag trodde, i och med Corona-läget är det många som suttit hemma och tittat. Nu när jag rör mig ute här hemma på Värmdö är det många som vill stanna och gratulera. Det är kul att jag gör något som folk uppskattar.

Hur har Corona-krisen påverkat dig?

– För det första så spelades det här programmet in utan publik, men vi har även haft barnen hemma väldigt mycket då det varit nolltolerans på förskolan och i skolan. Min fru tycker kanske att det varit lite jobbigare eftersom jag varit runt mycket och träffat folk i samband med den här produktionen.

– Vi pratar mycket om det hemma och är noggranna med hygienen och försöker vara hemma i vårt hus så mycket vi bara kan. Men blir sommarens aktiviteter inställda så drabbar det både jag och Kristina och då är det en stor ekonomisk förlust. Vi försöker ändå njuta av pausen i livet.

Vad gör ni med tiden som blir över?

– Min stora passion utöver jobbet är att snickra så nu lägger jag golv på vinden, spacklar och ska göra klart lite jobb på altanen. Jag älskar verkligen att snickra. Men det viktigaste är att vi kan umgås som familj på ett annat sätt.

Var kommer snickartalangen ifrån?

– Min far har snickrat hela sitt liv och byggde bland annat ut vårt hus när vi var små. Vid sidan av sitt jobb som präst var han även snickare, en klassisk ”handyman” som gjort allt hemma. Min svärfar är exakt likadan och under de 18 år han varit i mitt liv har vi renoverat lägenheter och han har lärt mig att göra kök. Jag tilltalas av att skapa något med mina händer och nu finns det tid över att komma ikapp med olika projekt, säger David.

 

FAKTA
Namn: David Lindgren.
Familj: Hustrun Kristina och barnen Ella 5 år, Ben 9 år.
Bor: Värmdö.
Uppvuxen: Ersmark.
Intressen: Musik, snickra och nybliven golfare.
Aktuellt: Vann Stjärnornas stjärna på TV4.