Därför håller vi kontakt med våra kära utflyttare

20 juli 2020

En gång Skellefteåbo – alltid Skellefteåbo. Skellefteå släpper inte gärna greppet om sina utflyttare och kärleken är besvarad.
– Vi får otroligt bra respons på den kontakt vi har, säger Maria Edström, på kommunens inflyttarservice.

Skellefteå jobbar på många olika sätt för att hålla kontakten med de människor som valt att prova lyckan på andra orter. Sociala medier är ett viktigt sätt att berätta vad som händer på orten och vara tillgänglig för den som kanske har frågor.
– Via våra konton på Instagram och Facebook har vi en trogen följarskara som växer och alla är förstås inte utflyttare utan även de som redan bor här eller bara är nyfiken på vår plats. Vi får riktigt fin respons på vår aktivitet och det tycker jag tyder på att vi är rätt ute och inte minst bor på en plats som engagerar, säger Maria.
Nu i sommar är det ett perfekt sätt för den som inte kan resa på samma sätt som tidigare att hänga med på Skellefteå Live – en livesändning av ett antal intressanta besöksmål med en lokal guide.

Massiv respons

Två gånger per år väljer Skellefteå att skicka ut en sommarhälsning samt julkort till tidigare Skellefteåbor, totalt handlar det om cirka 5 200 utskick till olika delar av Sverige. Ett gott exempel är nu senast när sommarvykortet gick ut och på bara 1,5 dag så hade 1 000 personer hört av sig och ville ha den kökshandduk, illustrerad av Johan Lindström (Joxon Design), som erbjöds i gåva. Städerna som var mest på hugget av sommarvykortet var Umeå, Luleå, Gävle, Stockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg – och en bubblare, nämligen Malmö!
– Det känns såklart superroligt med så mycket positiva reaktioner. Många jag pratar med gillar att en lokal illustratör som designar våra gåvor, det blir genuint och lite mer personligt. Vi vill på det här sättet uppmärksamma att vi finns kvar, att det händer mycket och att vi tänker på dem. Alla ska känna att de är välkomna tillbaka, säger Maria.
– Min uppfattning är att det finns många patrioter och vänner av Skellefteå runt om i landet, tillägger hon.

”Något jag är stolt över”

En av alla dessa lokalpatrioter i periferin är Emil Stighäll som sedan något år bor i Stockholm där han jobbar åt Apoteksgruppen som Employer Branding Specialist.
– Jag känner mig stolt över min hembygd och matchtröjan åker alltid på när Skellefteå AIK Hockey spelar, säger Emil.
Han läste personalvetarprogrammet på Umeå Universitet där han träffade sin nuvarande sambo som kommer från Stockholm. 2019 tog han examen och då flyttade paret söderut.
– Jag har alltid trivts bra i Skellefteå och har kvar mina rötter där, men jag testade Stockholm under min praktik och sedan blev det ett naturligt steg att flytta hit eftersom min sambo ville hem igen. I samma veva fick jag jobb på Apoteksgruppen där jag praktiserat och det blev en fullträff – de trodde på mig och jag fick förtroendet, säger Emil.

Han är duktig på att följa Skellefteå via olika kanaler på sociala medier och nyhetssajter.
– Då håller man sig uppdaterad om allt från Northvolt till vem som blir ny näringslivschef efter Bengt Ivansson. Jag får se allt bra som händer i Skellefteå, det är positiv framåtanda och jag jublar varje gång jag läser om nya initiativ, säger Emil.

Hur ser du på dagens Skellefteå jämfört med den stad du en gång bodde i?
– Skellefteå kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. När jag växte upp så upplevde jag att det fanns en viss tröghet när det kommer till utveckling, där drivna och engagerade individer inte fick ta plats på samma sätt. Därför gick jag med i engagemangsgrupper och försökte hitta mina egna vägar att bidra till utvecklingen – då genom att skapa en podcast för att lyfta Skellefteåprofiler, säger Emil.
– Nu finns det flera bevis på detta, titta på alla företagsetableringar, restauranger, nya strandpromenaden – jag blir stolt över var vi är och vart vi är på väg. Nu följer jag det på distans med stor glädje.

Hemma i köket hänger både en diskhandduk och en ugnsvante med Skellefteåmotiv som han fått via inflyttarservice kampanjer.
– Det är en liten gest men otroligt uppskattat. Som utflyttad Skellefteåbo blir jag varm i hjärtat varje gång som jag får en present eller uppskattning från min hembygd.

 

Foto: Privat.