Sandra gillar hetluften och skogen

13 augusti 2020

Sandra Lindström är psykolog och jämställdhetsexpert. Du kanske känner igen henne från tv, bloggen Jämställd vardag, podden Systemfel, sociala medier eller någon föreläsning. Med basen i sitt trähus i Skellefteå trivs hon med att dela sin tid mellan två världar.

Du har verkligen mycket på gång. Vad gör du en dag på jobbet?
– Det är jätteolika. Ibland reser jag runt och föreläser över hela landet om den ojämställda stressen, ett par gånger i månaden är jag i Umeå och spelar in poddavsnitt och ibland sitter jag hemma vid köksbordet och svarar på mejl. Det är stora kontraster, och det är väldigt kul.

Hur kom det sig att du riktade in dig på jämställdhetsfrågan?
– Jag läste kurser i genusvetenskap parallellt med psykologprogrammet vid Umeå universitet och tog examen 2009, så intresset för jämställdhet har funnits med mig länge.

Du jobbade tills för tre och ett halvt år sedan inom företagshälsovården. Vad fick dig att starta eget?
– En del av drivkraften var att jag ville jobba mer förebyggande och stötta människor innan de blivit sjuka av stress.

Många känner igen dig som expert från SVTprogrammet Gift vid första ögonkastet. Kan du berätta mer om det uppdraget?
– Jag blev uppringd av SVT, som sökte en psykolog som kunde mycket om jämställdhet till programmet. Jag hade aldrig sett serien, men satte mig och tittade på hela den senaste säsongen innan jag svarade. Jag tycker att det är ett vänligt och fint program om vanliga människor som söker kärlek på riktigt, och då kändes det jättekul att vara med och på bästa sändningstid få nå människor med mina hjärtefrågor.

Vad tycker du om resultatet – nådde du ut med ditt budskap?
– Ja, absolut! Det fanns en oro på SVT att vissa skulle reagera negativt på att vi tog upp jämställdhetsfrågor, men jag blev nästan ihjälkramad efter att serien sändes. Många tyckte att vi förde in ett perspektiv som hade saknats.

Funkar det bra att bo i Skellefteå och resa runt landet?
– Det kan ibland vara ett litet aber. Det har hänt att jag inte har blivit bokad till uppdrag för att avstånden har varit för långa. Det kan också ställa till det när man inte är en lika självklar del av Stockholmsgemenskapen, men fördelarna väger upp det. Jag behöver komma hem och ladda batterierna; gå ut i skogen med hunden och umgås med familjen. Det är min stora trygghet. Det är fantastiskt att kunna ha två liv, dels i hetluften och föreläsa för en publik på hundratals människor och dels att kunna komma hem till lugnet. Jag vet ju hur viktigt det är med återhämtning – det går inte att prioritera bort.

FAKTA: SANDRA LINDSTRÖM
Ålder: 43 år.
Bor: Stämningsgården, ett gammalt trähus i Skellefteå.
Favoritmat: ”Tacos! Jag är kanske den enda i Sverige som fortfarande äter tacos varje fredag?”