Mika ger ut Skellefteås egen ”nationalsång” i ny version

25 september 2020

20 år efter originalet kommer ikoniska Wannadies-låten ”My hometown” ut i en ny version av artisten Mika Johansdotter. Med lycka, stolthet och vemod väver hon samman de klassiska tonerna i en svensk hyllning till staden i sitt hjärta.
– Det här är Skellefteås nationalsång. Hur många städer får en poplåt som lever så länge och hyllar platsen på det sättet? Min version ska spegla det Skellefteå som jag växt upp med, säger Mika.

Låten är producerad av tidigare This Perfect Day-trummisen Johan Nilsson, numera Morphine Lane Records, med gitarr av Elin Lindström och sång av Mika Johansdotter.

– Vi ville göra en långsammare version som inte ens är nära originalet, det var idén och så blev det. Så har jag och Mika alltid jobbat, att vi sett på saker med nya ögon och tar det ett steg längre. Inte för att man inte gillar originalet – tvärtom – men eftersom den är så grym så var det lika bra att göra något helt eget av det, säger Johan.
Johan var med redan i början av 1990-talet som ljudproducent på The Wannadies livekonserter och är god vän med bandmedlemmarna. Samarbetet ledde även till att han spelade in material till en EP med Wannadies.

Mika Johansdotter 

”Flyger över stan”

Till saken hör att Johan och Mika är en pappa-dotter-konstellation som producerat en del tillsammans genom åren. ”Min Hemstad” spelades på grund av coronaläget in både i Ursviken och Stockholm, där Mika bor sedan snart tio år tillbaka. Men banden till hemstaden är fortfarande starka.

– Jag har en ständig hemlängtan och därför känns det naturligt att ta sig an Skellefteås egen ”anthem”. Det är också den klassiska hockeylåten som jag har hört tusen gånger på plats i arenan då jag följde AIK:s resa från botten mot alla framgångar, säger Mika.

Vad speglar din version av ”My Hometown”?

– Den är ju inte lika munter, den är lite svalare, jag tänker mig mer känslan att man flyger över stan mitt i natten. Det är en hyllning men med inslag av lite vemod, människor försvinner och platser förändras. Jag vill att det ska kännas lite nostalgiskt med en tvekan inför det nya som också för så mycket gott med sig, säger Mika.

Trästock i sitt hjärta

Den svenska texten är hämtad från Säkert! som tidigare också gjort en cover på låten.
– Jag gillar också att det är lite tvetydigt, det är inte bara en tokhyllning med textrader som ”där ingenting nånsin tycks förändras”. Fast just det stämmer ju inte numera, Skellefteå har blivit en helt annan stad sedan jag flyttade 2011 men man får med känslan som man kan känna med ens hemstad – att allting är underbart men något vill man alltid förändra, säger Mika.

Min hemstad släpps på Spotify den 24 september 

Hur har Skellefteå påverkat din musik?

– Jag känner lite att jag surfat omkring på ett bananskal i alla musiksammanhang. Trästock har varit en viktig punkt. Jag minns en fantastisk spelning när jag släppte min debutskiva – jag fick göra en spelning i Hallen, det var mörkt och en supermysig stund som jag sparat för livet i hjärtat. Tänk att man får vara med om såna händelser trots att man bara är 18 år och inte vet vad man håller på med, säger Mika nöjt.

Som av en slump har The Wannadies efter 18 år släppt ny musik med låten ”Can´t Kill The Musikk”.
– Det är väl jättebra om vi kan agera lite draghjälp åt varandra. Jag ser också framemot att få släppa min musik och hoppas att mottagandet landar bra hos alla gamla och nya vänner av Skellefteå, säger Mika.

LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR!