Företag och arbetskraft matchas i digital kampanj

18 december 2020

”P.S. Saknar dig” har de två senaste åren varit ett välbesökt och uppskattat arrangemang – i år genomförs eventet digitalt under namnet ”P.S. Ses snart”. Här matchas arbetsgivare som har konkreta kompetensbehov med potentiell arbetskraft. ”Ett spännande koncept som visar Skellefteås bredd av företag och en väg framåt för potentiella hitflyttare”, säger Lina Andersson, vd på och grundare av Once Upon.

”P.S. Saknar dig” är Skellefteås och Piteås gemensamma koncept för hemvändare och talangattraktion. Eventen på KTH och Skansen i Stockholm de två senaste åren har haft totalt runt 2 000 deltagare. På grund av coronapandemin är det i år inte möjligt att genomföra ett fysiskt event och därför ställer man om till ett digitalt. Med ”P.S. Ses snart” vill Piteå och Skellefteå visa upp sig som attraktiva platser att leva och bo på och matcha arbetsgivare med potentiell arbetskraft.

”Rätt kampanj”

Kampanjen startade den 7 december och pågår till och med den 7 januari. På hemsidan ps-sessnart.se kan besökarna ta del av karriärtips, få information om boendemöjligheter och lediga jobb samt boka digitala möten med företag och offentliga myndigheter som söker nya medarbetare. Mer än dubbelt så många arbetsgivare deltar i år jämfört med ifjol och Komab Industriteknik i Skellefteå är ett företag som hoppas få kontakt med intresserade människor.

Anders Edström, Vd Komab Industriteknik
– ”P.S. Ses snart” är ett bra forum för oss att få kontakt med de talanger som finns ute i landet. Vi är ett konsultföretag som just nu främst letar efter automationsingenjörer och konstruktörer inom mekanik, säger vd Anders Edström.
Även Once Upon har ett stort rekryteringsbehov. Vd:n och grundaren Lina Andersson berättar att Skellefteåföretaget, som erbjuder fotoböcker, siktar på att växa från 25 till 50 personer under det kommande året.
– Vi behöver hitta nya vägar att nå ut och jag tror att ”P.S. Ses snart”, med sina lyckosamma förlagor, är rätt kampanj för att hitta personer med rätt kompetens som kan tänka sig att flytta till Skellefteå. Det är här vi vill verka och växa, säger Lina och fortsätter:
– Vi ska göra om vår webb och söker såväl webbutvecklare och X-designers som copywriters och digitala strateger.

Lina Andersson, Vd och grundare av Once Upon 

Gillar upplägget

Björkdalsgruvans HR-chef Anna Magnusson ser eventet som en chans att marknadsföra företaget Mandalay Resources, men även hela regionen.
– Vi vill vara del av och synas i ett sånt här fint sammanhang och det känns spännande med det nya digitala upplägget i år. Vi vill få kontakt med människor som kan tänka sig att arbeta hos oss. Vi söker oftast människor till produktionen i gruvan. Bergarbetare är den största gruppen, men även maskinförare. Det kan också röra sig om administrativ personal eller specialister såsom ingenjörer och geologer, säger Anna.

Marcus Olsson, Go business. Fotograf: Anders Westergren
Go Business är en inkubatorverksamhet och ett community som vill skapa tillväxt i Norr- och Västerbotten. Man finns till för tjänsteföretagare och entreprenörer inom de kulturella och kreativa näringarna och kommer också att finnas med på P.S. Ses snart.
– Vi har hjälpt flera hemvändare som driver eget att snabbt få nätverk och komma igång på en ny marknad som det kan bli när man vänder hem. Därför ser vi ett värde i att synas i kampanjen, säger Go Business verksamhetsledare Marcus Olsson.
Smurfit Kappa i Piteå är en del av Smurfit Kappa Gruop, en av världens ledande producenter av pappersbaserade förpackningar. Åsa Rundgren, HR-chef i Piteå, tycker att ”P.S. Ses snart” är ett bra tillfälle att visa upp företaget som potentiell arbetsgivare och prata om den hållbara produkt som man arbetar med.
– Vi är Piteås största privata arbetsgivare med över 500 anställda. Med runt 130 olika yrkeskategorier har vi en stor bredd av områden att arbeta inom och vi har ständigt behov av ny kompetens. Just nu rekryterar vi exempelvis en inköpschef och en personalledare, säger hon och fortsätter:
– Hela regionen är i ett extremt expansivt skede och det kommer krävas att många flyttar norrut.

Åsa Rundgren, HR-chef Smurfit Kappa Piteå 

”Spännande period”

Anna Magnusson ser positivt på den stora expansion som regionen genomgår just nu.
– Den är superhäftig och vi tror att den kommer bli extremt positiv, även för Björkdalsgruvan. Initialt kan det bli utmanande med arbetskraften, men på sikt ser jag egentligen bara fördelar. Det är väldigt spännande och roligt att få vara del av den här perioden, säger hon och får medhåll av Anders Edström.
– Det är positivt att det händer saker och jag tror att Northvolts etablering kan ge ringar på vattnet även för oss så småningom, säger han.
Lina Andersson tycker att det finns en generell positiv känsla som smittar av sig.
– Den gör att fler ser möjligheter att våga göra något nytt, något eget. Det är fantastiskt, säger hon.

Om ni är en organisation som vill delta i kampanjen så hittar ni mer information och länk till anmälan HÄR!

Är du nyfiken på sajten där kampanjen pågår så följer du denna LÄNK.