Skellefteå – den uppfinningsrika kommunen

06 augusti 2021

Många uppfinningar har sett dagens ljus i Skellefteå kommun – allt från Alimaks bygghiss till calskroven. Och innovationsandan lever vidare.
– Det är en väldigt välkomnande miljö för den som har en idé, säger Jannike Lindbergh, ordförande för Idéforum Skellefteå.

Skellefteås mest kände innovatör är sannolikt Alvar Lindmark, född i byn Forslunda utanför Burträsk. 1948 grundade han företaget Alimak, som inriktade sig på att utveckla och tillverka industri- och bygghissar. På 1960-talet lanserade företaget den första kuggstångsdrivna bygghissen. Idag är Alimak världsledande inom området.


Men det finns många fler såväl kända som mindre kända uppfinningar från kommunen. Bröderna Nils och Lennart Bergmark byggde upp sin tillverkning av fläktar på företaget Futurum i Byske – även det en framgångssaga. Bröderna Lundbergs baklastare, värdetransportväskan från SQS, Västerbottensosten och den beryktade calskroven är några andra exempel på omtalade innovationer från Skellefteåbygden.

TESTADE I GARAGET
En som för traditionen vidare är Staffan Lundmark från Långviken. På visitkortet står det uppfinnare. Hans prisbelönta uppfinning Smellkiller fyller automatiskt på torra golvbrunnar, något som förhindrar dålig lukt.

Många av Staffan Lundmarks uppfinningar växer fram i garaget hemma i Långviken.

– Som fastighetsskötare blev jag less på att fylla på torkade golvbrunnar. Jag testade min idé hemma i garaget och fick det att funka. Sedan sökte jag patent. Jag har fått mycket hjälp av min mentor Roland Lindqvist och andra uppfinnare på Idéforum, säger han.
Att lösa problem och tänka ut smarta lösningar har han hållit på med sedan 20-årsåldern. De senaste idéerna som blivit verklighet är Lyftkroken och X-lyften, lösningar som underlättar lyft av vedsäckar med gaffelredskap och kranbil. De produceras nu – helt och hållet  okalt i Skellefteå – och har redan rönt stort intresse. Staffan har också ett ”vanligt” heltidsjobb på kraftstationen i Kvistfors. Men på kvällarna är det den stora hobbyn som gäller.
– Det är många timmar jag lägger ner, det blir inte så mycket tid över att se på tv om man säger så.

”MÅNGA IDÉER”
Och nya idéer bubblar ständigt i bakhuvudet.
– Det ploppar upp nya saker hela tiden. Jag har kanske lätt att se lösningar på saker och ting. När man har bra stöd och vet hur man ska göra, då är det inga problem, säger han.

Jannike Lindbergh är ordförande för Idéforum Skellefteå 

Det är ingen slump att många goda idéer blir verklighet i Skellefteåmyllan menar Jannike Lindbergh. Hon är ordförande för den ideella föreningen Idéforum Skellefteå, ett medlemsnätverk som vill skapa bra miljöer för innovation.
– Känslan är att det finns många idéer här. Ofta behöver man nog bara få lite hjälp att göra slag i saken. Det ser jag som den största utmaningen. Men det finns en stark vilja att ge fler möjlighet att vara innovatörer i Skellefteå, säger hon.

Som exempel på de olika stöd som finns för innovatörer i Skellefteå nämner Jannike Smartup, där ett 15-tal olika aktörer ingår, samt T2 Innovation, Skellefteå Makerspace och Idéforum. Själv är hon engagerad i alla de tre sistnämnda.
– Det kan vara lite svårt eller rörigt ibland för den som har en idé och vill få hjälp. Men då är Idéforum en bra plats att börja på. Ett bra innovationsklimat är viktigt, menar Jannike.
– Hela vår mänskliga utveckling bygger på innovationer. Vad man än ser runtomkring sig så är det någon som har kommit på det en gång
i tiden. Ser man till Skellefteå specifikt, så har vi massor med företag som har byggt på en lokal uppfinning. Det behövs fler sådana. Nu har vi en ny era med flera nya industrier – spelindustrin och batteriindustrin. Där finns det utrymme för många nya innovationer. Jannike säger att det har funnits en stereotyp bild av vad en uppfinnare är.
– Den klassiska bilden är en lite äldre, virrig man. Men jag tror att det håller på att förändras. När man börjar gräva hittar man många kvinnliga innovatörer, men de är lite mer doldisar. Vi vill förmedla att alla kan vara innovatörer. Det finns förstås hinder på vägen, men det finns mycket hjälp att få om man har idéer, säger hon.


FAKTA: TIO EXEMPEL PÅ UPPFINNINGAR FRÅN SKELLEFTEÅ
Bröderna Lundbergs baklastare:
Göran och Birger Lundberg från Skellefteå konstruerade 1951 en ny typ av hjullastare:
En jordbrukstraktor med utbytt körriktning och lastaggregat monterat över traktorns drivaxel. Baklastaren var född!
Calskroven: Ett skrovmål inbakat i en calzone. Pizzan lanserades 2007 på restaurang Tre Kronor på Erikslid och har blivit en modern klassiker.
Västerbottensosten: Den vällagrade, grynpipiga hårdosten skapades 1872 av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström på Gammelbyns
mejeri i Burträsk.
Säkerhetsväskan från SQS: 1995 grundade Kjell Lindskog, ursprungligen från Burträsk, SQS Security Qube System. De var först i världen med flytande bläck och intelligent elektronik i säkerhetsväskor.
Tennisracket i komposit: Redan 1976 fick Kjell Lindskog sitt första patent för en metod att tillverka tennisracketar i komposit. Uppfinningen
såldes senare till Tretorn. Totalt har Kjell samlat på sig över 300 patent.
Alimakhissen: 1962 revolutionerade Alimak användandet av bygghissar när de lanserade den första hissen med kuggstångsdrift. Idag används bygghissarna från Alimak världen över.
MC-struten: Bröderna Georg och Holger Lindqvist från Stavaträsk utanför Jörn uppfann i slutet av 1940-talet ett ansiktsskydd för MC- och
mopedåkare i form av en strut. Struten såldes i många tusen exemplar och har en given plats på listan över klassiska uppfinningar från Skellefteåbygden.
Futurumfläkten: Året var 1952 när bröderna Nils och Lennart Bergmark startade företaget Matoz AB i Ersmark. Senare bytte man namn till Futurum och flyttade tillverkningen av köksfläktar till Byske. Sedan starten har mer än sex miljoner fläktar tillverkats.
Smellkiller: Staffan Lundmarks finurliga uppfinning ser till att golvbrunnen inte torkar ut, utan fylls på med vanligt kranvatten några gånger per år. Den går att ställa på golvet eller hänga på väggen vid fjärrvärmepannan, i bastun, i källaren eller i en dusch som sällan används.
Whitebox: Skellefteåföretaget har tagit fram produkter för att eliminera virus och bakterier i butiker. Används bland annat för att desinfektera
kundkorgar och vagnar.