Plåtvägen - kronjuvelen för Skellefteås filmbransch

Under 1990-talet och en bit in i det nya millenniets första årtionde var Skellefteå ett litet nav inom norrländsk film. Allt kretsade kring en tidigare industrilokal på Plåtvägen som med tiden blev vad som än idag anses vara Norrlands bästa filmstudio.

Tiderna har förändrats och många av de aktörer som höll till på Plåtvägen har flyttat eller lagt ner. Film i Västerbotten, Popcore och dåvarande Nordiska scenografiskolan för att nämna några. När så ett kommunalt EU-projekt som hållit verksamheten i studion flytande upphörde, tydde det mesta på att film-Skellefteå skulle förlora sin kronjuvel. Då steg Ronny Lindström, vd på Icon Studios, in och tog över hyreskontraktet.
– Jag vill få en levande studio här igen och stod inte ut med tanken på att det här kunde återgå till att bli en industriverkstad. Det är alldeles för bra lokaler för det, säger Ronny som tillägger att det rent affärsmässigt inte var det bästa draget att ta över lokalerna.

– Nä, vi tjänar inga pengar på den. Inte än i alla fall. Det ligger lite nostalgiska skäl bakom att vi tog över här, för ärligt talat har vi på Icon Studios i princip inget behov av studion. Vi jobbar nästan uteslutande med tv-sändningar
och då i regel från andra platser i landet. Men vi har funnits i snart 25 år och under stor del av tiden har vi varit i de här lokalerna. Det känns bra att vi har räddat studion och vi hoppas att ännu fler vill utnyttja den. Det kommer alltid finnas behov av att göra kvalitativ film.


EN RIKTIG STUDIO

Filmbranschen i Skellefteå håller med. Studion innehåller bland annat en fullvärdig tv- och filmstudio på 150 kvm, en green screen studio på 200 kvm och sminkloge.
– Det är den bästa studion i hela Norrland, för det är en riktig studio anpassad för att göra film i. Det finns många andra mindre, men de har inte samma kapacitet, säger filmaren Mattias Sjöstedt som bland annat ligger bakom dokumentären ”I väntan på Larry” och snöbion på torget i Skellefteå.

GER INTE UPP

Han är en av de som tidvis mer eller mindre bott på Plåtvägen och han hoppas att fler ska få upp ögonen för studion. I dagsläget sker mest sporadiska produktioner som Seize The Frames uppmärksammade fan-film av ”Star Wars”. Salmonfox har ett kontor på plats, vilket innebär att regissören Ted Kjellsson kan fortsätta producera reklamfilmer för några av världens största varumärken här, men även fler tv-produktioner som ”Skrotarna” och en vacker dag förhoppningsvis Skellefteås första långfilmsproduktion.
– Det är fullt möjligt. Det finns så många fördelar med att spela in här för vi har redan allt. Det är lätt att få tag på folk och grejer, och vi har den i särklass bästa filmstudion i Norrland med kapacitet för större produktioner än bara kortfilm. Jag älskar Skellefteå och gör allt jag kan för att dra hit filmjobb, men Sverige är ett litet land och det är mycket politik inblandat när resurser till dramafilm ska fördelas. Men jag ger inte upp, säger Ted som för tillfället jobbar med att finansiera ett familjeäventyr i sci-fi-miljö – ett sällsynt inslag i svensk film.
– Tack vare medel från Sammes stiftelse har vi tillsammans med datorgrafik- och attributmakarelever kunnat ta fram en konceptdesign till den kommande filmen. Det väckte producenters och finansiärers intresse. Får jag som jag vill kommer stora delar av den att spelas in här i Skellefteå.

...vi har den i särklass bästa filmstudion i Norrland med kapacitet för större produktioner än bara kortfilm.

Även folket på Kangero är nöjda. Produktionsbolaget tog tidigare i år emot Roland Hedlunds filmpris och som en del av det ingick studiotid på Plåtvägen där de nyligen spelade in kortfilmen ”Memodom”.
– Den utspelar sig cirka 30 år framåt i tiden. Det är en tid när folk inte behöver gå isamtalsterapi för att få psyket i balans. I stället besöker de minneskliniker där minnen kan raderas selektivt. Men den handlar också om fördomar mot tjejer och människor från andra länder, säger Sandra Kilpeläinen Norman, producent, och tillägger:
– Vi hade inte kunnat bygga upp scenografin till kliniken och spela in filmen någon annanstans i Skellefteå. Det är en jättefin studio med otrolig kapacitet. Vi är väldigtglada över att den finns kvar.