Skellefteås företag mötte framtidens medarbetare

Under inspirationsdagen ”Möt framtidens talanger” träffades Skellefteås näringsliv och framtidens entreprenörer och medarbetare. Ett 30-tal företag och drygt 800 elever från årskurs 9 deltog i arrangemanget på Exploratoriet.
– En jätteintressant dag där vi får träffa många unga och lyssna på deras framtidstankar och samtidigt berätta vad vi gör, säger Susanne Sundberg, HR-ansvarig på Franke Futurum.

”Möt framtidens talanger” arrangerades för andra året i rad. Eleverna i årskurs 9 fick möta näringslivets företrädare för en inblick i alla framtidsmöjligheter som finns i Skellefteå. Företagen erbjöd flera spännande prova-på-aktiviteter inom bland annat robotteknik och konstruktion och eleverna fick även testa hur det är att styra grävmaskin och tunga fordon.
– Det var väldigt kul att få prova olika saker. Det gjorde att man kände sig delaktig, säger Elsa Strömberg på Kanalskolan som upptäckte många nya företag under dagen.
– Det var flera som jag inte kände till sedan tidigare, så det var intressant att träffa dem och lära sig nya saker.

Amos Hedström, Kanalskolan, lärde sig mycket nytt om Skellefteås företag.
Amos Hedström, också från Kanalskolan, är liksom Elsa positiv till arrangemanget.
– Vissa företag hade jag hört talas om, men jag visste inte vad de gör, så det var kul att få veta mer om dem och testa nya saker, säger Amos.

Susanne Sundberg på Franke Futurum informerade eleverna om att man har runt 180 anställda på företaget i Byske som tillverkar fläktar och fläktlösningar.
– Många blir imponerade när de får veta att vi är så många och att vi tillverkar våra produkter från ax till limpa, säger Susanne.

Under inspirationsdagen ”Möt framtidens talanger” berättade Susanne Sundberg, HR-ansvarig på Franke Futurum, om företaget för Skellefteås niondeklassare.
Vad hoppas ni på av den här dagen?
– Att många av eleverna vi träffat både vill söka sommarjobb, diskutera framtid och utbilda sig för att jobba hos Franke Futurum. Vi har många yrkeskategorier hos oss.

Katarina Borstedt, director of growth på Northvolt, och hennes kollegor pratade också framtid med eleverna.
– Det har varit fantastiskt roligt att få träffa alla ungdomar och få höra om deras framtidsplaner och vad de tycker är roligt. Samtidigt har vi kunnat berätta vad det finns för möjligheter hos oss framöver, säger hon.

Katarina Borstedt, director of growth på Northvolt, pratade framtid med eleverna. ”Det har varit jätteroliga diskussioner”, säger hon.
Vad säger du om responsen från eleverna?
– Jättepositiv. Vi har låtit dem svara på frågor som ger insyn i vår fabrik, hur vår produktion kommer att gå till och även vilka olika användningsområden som finns för våra produkter. Det har varit jätteroliga diskussioner.

Alla deltagande företag:
Alimak Group, ANJO Mekanik, Atea, BIMworks, Björkdalsgruvan, Brokk, DHL Freight, Drömtrappor, Energiservice, FeRex, Franke Futurum, Gräv & Schakt, HSB Norr, Legosvets och montage, Maskinentreprenörerna, Mecra, Northvolt, Nymek, Plastex och Plastteknik, Repay Nord, Skanska Sverige, Skebo, Skellefteå Digital Alliance, Skellefteå Industrihus, Skellefteå Kraft, Stilmek, Studie- och yrkesvägledarna, T2 Coellege, VTT, WB Trä.