Snart lyser Skellefteå Pride upp i vintermörkret

Det är i Skellefteå som Prideåret 2020 sparkar igång.
Här invigs den första Prideveckan för året i Sverige – med start den 9 februari och avslut den 15 februari med ett Pridetåg i vinterskrud.
– Det är så många som ser fram emot den här veckan och jag hoppas att det blir så festligt och trevligt som det brukar vara, säger arrangören Jonna Deilert.

Snart kommer Prideflaggan att vaja längs Skellefteås gator igen – för sjätte året arrangeras Skellefteå Pride och den trogna besökaren kommer att märka några skillnader i programmet.

– För det första så tjuvstartar vi veckan på söndag den 9 februari med Regnbågsmässa i Sankt Olovs kyrka. Tidigare har mässan legat på måndagen medan veckan avslutats med sista programpunkten på efterkommande söndag, men det har känts som att luften gått ur många besökare efter lördagen och Pridefesten. Nu vänder vi på det och avslutar istället på lördag med tåget och den efterföljande festen. Det känns som ett naturligt slut på några intensiva dagar, säger Jonna.

Om hon ska rekommendera en dag lite extra så är det fredag som är Alla hjärtans dag. Då är det drop in-vigslar i Sankt Olovs kyrka men även föreläsningar på Scandic, work shops och chans till mycket lärorik information under en dag.

– Ett tips är att gifta sig i kyrkan och sedan hänga på Scandic resten av dagen, säger Jonna.

Programmet är spikat men det har varit ett levande inslag i projektet för arrangörerna in i det sista.

– Jag tycker att vi ligger i fas. Glädjande nog så är det många aktörer som hört av sig sedan programmet släpptes och velat vara med på olika sätt. Det känns superroligt men har samtidigt varit en utmaning att rodda med. Jag tycker att vi fått ihop ett mycket intressant, festligt och lärorikt program för besökarna, säger Jonna.

RFSL Skellefteå står som huvudarrangör men stöttas upp av ett antal lokala medarrangörer. Arbetet som Jonna och de andra i arrangörsgruppen lägger ned på Pridefestivalen är ideellt.

Varför har du valt att engagera dig?

– Hela veckans budskap om allas lika värde är för viktigt för att jag inte ska lägga ner tid och engagemang. Vi har inte nått hela vägen fram ännu, det finns mycket kvar att åstadkomma. Men det är också väldigt roligt att få vara med och påverka på det här sättet, säger Jonna.

Hur skulle du beskriva klimatet i Skellefteå?

– Det mesta vi hör är bara positivt – vi lever i ett öppet och förstående samhälle. Jag tror att människor av i dag tycker att det är en självklarhet att alla ska behandlas lika och att man ska få identifiera sig på det sätt man själv önskar – och då kanske en del också undrar varför Pride behövs? Men om man är straight känner man inte av den här homofobin som tyvärr finns under ytan.
– De som jag har kontakt med upplever att de flesta människor är vänliga, visar förståelse och respekt. Men det finns problem att komma underfund med och det ska synliggöras för annars sker det ingen förändring, menar Jonna.

Vilken fråga tycker du känns extra viktig under 2020?

– Jag hoppas att transfrågan lyfts ytterligare, det ska inte bara få mycket uppmärksamhet, jag vill att det ska påverka folk. Transpersoner är en missförstådd grupp och av det jag hör och läser så ligger det mycket okunskap bakom och då blir folk skrämda. ”Vadå? Ska vi inte få ha två kön eller?” Absolut, men det handlar om att du får vara vilket kön du vill och även däremellan.

– Folk tror ofta att det bara handlar om att byta till ett annat kön, men så är det inte heller. Det är ett så vitt begrepp hur man väljer att identifiera sig och därför passar det bra att det ligger under vår regnbåge, säger Jonna.

Räkna inte med någon regnbåge på himlen så här mitt under vintern men däremot kommer många klara stjärnor att lysa under Prideveckan – ta chansen att lysa upp Skellefteå du också.

Här hittar du hela programmet till Prideveckan