Tips från en vinnare!

”Tro på din idé – för i slutändan är det upp till dig att genomföra den.” Det säger Johannes Lindberg, 2015 års mottagare av Vinn ett aktiebolag. Hans affärsidé med konceptet Cmej ledde honom hela vägen fram till vinsten och idag driver han sitt företag på deltid. Cmej bygger på att hjälpa människor att lära känna varandra bättre och att berättelser ska få leva vidare.

Berätta om din affärsidé!

– Den första produkten vi tog fram och tävlade med heter ”Cmej - Din flexibla självbiografi”. Det är en pärm som är utformad för att du på ett enkelt, pedagogiskt och individanpassat sätt ska få hjälp att skriva din unika livsberättelse steg för steg. Idén kom till utifrån ett behov för oss anhöriga och vår mormor när hon drabbades av demenssjukdomen Alzheimers. Genom att skriva ner viktiga livshändelser kunde vi, vårdpersonalen och alla andra som mötte mormor samtala med henne om hennes liv. Det var väldigt värdefullt för oss alla. Produkten kan alltså användas som ett socialt hjälpmedel inom demensvården, men det är samtidigt viktigt att säga att det inte är ett rent vårdhjälpmedel och att den har betydligt fler möjligheter än så. Att skriva och berätta om sitt liv kan vara både ett roligt och givande sätt att minnas och dela med sig till andra.

Hur var det att möta juryn?

– Det var förstås väldigt spännande. Jag fick vänta en stund på min tur och det var lite nervöst. Sen gick det ganska fort med själva presentationen. Jag kom in, hälsade, kopplade in datorn, höll tummarna att tekniken skulle fungera bra och sen presenterade jag i tio minuter och fick svara på lite frågor. Men jag är ganska van att tala inför andra så det kändes helt ok.

Hade de svåra frågor?

– De hade bra frågor! Jag fick tänka till lite. Men framför allt var de nyfikna på produkten och ställde intresserade frågor. Det kändes som jag fick bra kontakt och respons.

Hur kändes det efteråt?

– Jag hade en bra känsla och upplevde att jag hade sagt det jag ville säga. Det blir ju inte alltid precis som en tänkt sig men jag kände mig väl förberedd med min presentation, sen hade jag även läst på lite om juryn och vad de jobbade med för att ha lite koll. Även inför andra mötet kändes det bra, det var en lite längre presentation men framförallt mer tid för frågor.

Och det gick ju bevisligen bra! Vad tänkte du när du fick veta att du vunnit?
– Shit, vad roligt, tänkte jag först. Sedan kom tanken: Vad händer nu? Det är väl bara att köra på!

Hur har tiden varit sedan dess?

– Jag hade ingen erfarenhet av att driva ett företag så det blev rätt mycket nytt bara det. När du gör en sådan här resa snurrar massvis med tankar i huvudet. Det har varit roligt och lärorikt på många sätt men samtidigt svårt på andra. Det tar mycket tid och kraft att sortera alla idéer, förslag och annat om produktutveckling, målgrupper, marknadsföring, försäljning och annat. Juryn har gett rådgivning och det har på många sätt varit bra, men samtidigt kan det bli lite förvirrande när du får tips och råd som kanske är helt motstridiga varandra. Det visar att du måste tro på din idé – för i slutändan är det förmodligen upp till dig att genomföra den.

Hur har det gått med företaget?

– Jag får väl säga att det har gått ganska bra, även om det inte lyft riktigt ännu. Produkten har varit på utvärdering ute i verksamheter för att se att den fungerar som det var tänkt, där har responsen varit bra samtidigt som man upptäcker behov av justeringar och utveckling. På senare tid har det varit lite mindre aktivitet då jag jobbar deltid med annat, men vi håller på med produktutveckling och jobbar vidare med konceptet. Det gäller bara att bestämma vilken inriktning vi ta och hur produkt/erbjudande paketeras bäst för olika målgrupper. Det finns flera vägar att gå, frågan är bara vilken som är bäst.

Skulle du göra om det?

– Ja. Men skulle jag göra det likadant? Nej. Jag gillar att jobba med andra så därför skulle jag nog helst ha gjort det tillsammans med någon annan. Jag tror det skulle ge en trygghet att inte vara ensam i en sådan här process. Min mamma som är idébäraren av ursprungsidén har ju varit med till viss del men det är jag som drivit företaget. Även om jag fått hjälp av mina rådgivare så hade det varit skönt att ha en partner att dela allt med.


Johannes 5 bästa tips inför mötet med juryn!

  • Teknik kan krångla, var beredd på det. Undvik teknik eller ha en plan b så slipper du ett orosmoment. Det kanske finns andra sätt att visa din idé på? Våga var lite kreativ så kanske du även sticker ut i mängden.
  • Förbered dig noga. Öva för dig själv, men låt gärna någon annan ta del av din presentation innan du drar den inför juryn.
  • Läs på om juryn! Ta reda på vilka du pratar med och vad de jobbar med. Det kan minska din nervositet samtidigt som det kanske kan hjälpa dig sätta fokus på sådant du tror de vill veta.
  • Less is more. Ta de viktigaste sakerna i början för att både fånga intresset och för att försäkra att det blir sagt ifall tiden springer iväg. Om du gör en powerpoint-presentation så använd så lite text du kan, det är inte lätt men hitta hellre bilder som stödjer det du säger. Lämnar du juryn nyfikna på att veta mer har du nog lyckats bra.
  • Tro på din idé. Det är det viktigaste. För i slutändan är allt upp till dig.