Unikt driv i Bygdsiljum

Med fler arbetstillfällen än invånare är Bygdsiljum ett blomstrandeentreprenörssamhälle. Här finns även skola, restaurang, butik och gott om möjligheter till rekreation, vilket innebär en närhet till det mesta.
– Vi ligger mitt i centrum mellan två städer, det kan inte bli bättre,säger Karin Axelsson.

Det är lunchtid på Westmans café och stammisarna från Umesläp slår sig ner vid ett bord. På en fönsterbräda står en påfågel i mässing. De frigående tamfåglarna var länge Westmans signum, men för fyra år sedan satte nya djurskyddsregler stopp för påfåglarnas fortsatta närvaro i trädgården på restaurangens baksida, precis vid Stora Bygdeträskets utlopp.
– De dåvarande ägarna hade behövt hägna in hela området för att ha kvar dem och det var inte aktuellt. Flera gäster frågar fortfarande om fåglarna och jag har fått berätta om dem många gånger, säger Per Johansson som tog över Westmans ifjol.

unikt driv kvinna 2

"Fantastiskt att vår lilla ort kan erbjuda så många jobb"
– Karin Axelsson


”SJUKT VACKERT”
För fem år sedan blev han erbjuden jobb som kock på restaurangen och lämnade då Örebro, där han hade studerat, för att flytta till Bygdsiljum.
– Det kändes såklart speciellt med ett så pass litet samhälle, men jag hade varit här tidigare och hälsat på Joakim Söderström, som jag pluggat med, och visste att Bygdsiljum var sjukt vackert och att det bodde trevliga människor här. Sedan gillar jag fiske och det är fantastiskt med alla naturtillgångar som finns här, säger Per.

unikt driv pojke 

”Det är härligt att ha så nära till skolan. Jag går eller cyklar nästan alltid själv”, säger Gustav Vesterlund som går i fyran på Bygdsiljumskolan.


POPULÄRT UTFLYKTSMÅL
Ifjol köpte han Westmans av de tidigare ägarna Jonny och Solveig Söderström.
– Jag kände att jag måste ta chansen och driva restaurangen vidare i samma anor. Westmans ska vara en naturlig samlingsplats för de som bor här och de ska alltid känna sig välkomna, säger Per.
I köpet av restaurangen ingick även det hemliga receptet på Westmans glass. Det introducerades redan 1929 av grundaren Gustav Westman och har enbart förts vidare i muntlig form från ägare till ägare.
Per avfärdar genast tanken på att avslöja receptet.
– Nej, nej, nej, det är hemligt med stort H, säger han med ett skratt.
På somrarna är Westmans ett populärt utflyktsmål med många gäster från bland annat Skellefteå. Vintertid invaderas restaurangen av hungriga lunchgäster från företagen i Bygdsiljum. Per konstaterar att det finns ett unikt driv hos invånarna i samhället.
– Det är något otroligt vackert med mentaliteten här. Första sommaren jag jobbade på Westmans hade vi en trasig planka i trappan på baksidan. Då kom det förbi en man och frågade om han fick byta den. Alla värnar om varandra och vill verkligen bygdens bästa, säger Per.


TOG ÖVER LÄGENHETER
2002 bildades Bygdsiljum Utveckling AB, BUAB, av företag, privatpersoner och föreningar i Bygdsiljum. Syftet var att köpa loss Skebo-lägenheter som riskerade att rivas eller kallställas.
– Flera lägenheter stod då tomma, men många företag i Bygdsiljum var i färd med att nyanställa och ville kunna erbjuda bostäder till de som kom hit. Några lägenheter var i dåligt skick och revs, men de andra tog vi över och idag är det kö på dem, säger Karin Axelsson som fram till ifjol var vd på BUAB.

unikt driv kvinna 

”Att kunna jobba i en liten bygd och samtidigt ha nära till barnens skola är magiskt”, säger Margona Vesterlund, chef för administration och leverans på Martinsons i Bygdsiljum.

 


FLER JOBB ÄN INVÅNARE
Bygdsiljum hade vid årsskiftet 382 invånare och cirka 450 arbetstillfällen med de kringliggande platserna Rosengård, Högliden och Nyliden inkluderade.
– Det är fantastiskt att vår lilla ort kan erbjuda så många jobb. Vi är ett entreprenörssamhälle och har många engagerade företagsledare som vet att de måste ligga i framkant för att fortsätta vara viktiga på de svenska och nordiska marknaderna, säger Karin Axelsson.
Norrlandsvagnar, Siljum mekan, Umesläp och Johanssons åkeri är några större arbetsgivare, liksom Bygdsiljumsbacken. Och det går såklart inte att prata om företagande i Bygdsiljum utan att nämna Martinsons, som har runt 250 anställda på orten.
– Martinsons närvaro innebär en stor inpendling, och i snitt en person per hushåll i Bygdsiljum jobbar antingen åt dem eller åt företag som transporterar råvaror dit eller därifrån, säger Karin Axelsson som själv jobbar på företaget.
Margona Vesterlund har jobbat på Martinsons sedan 2011 och idag är hon chef för administration och leverans. Kärleken Johan gjorde att hon flyttade till Bygdsiljum för tolv år sedan. Hon tycker att gemenskapen är det bästa med samhället, som ligger ganska precis mitt mellan Skellefteå och Umeå.
– Det är en levande bygd och det känns tryggt att kunna släppa ut barnen på byn, säger hon.
Margona, Johan och barnen Gustav och Holly bor bara några hundra meter från Bygdsiljumskolan, som har fritids- och förskoleverksamhet och där de äldsta eleverna går i femte klass.
– Att kunna jobba i en liten bygd och samtidigt ha nära till barnens skola är magiskt. Jag gillar att det är en liten skola, för trots att det är stor åldersskillnad mellan eleverna kan de i femman sitta tillsammans med de i förskolan och leka i sandlådan. Det är jättefränt, säger hon och fortsätter:
– Sedan har vi Icabutiken som har paketutlämning, apotek och systembolagsleverans. Det är så himla smidigt med närheten till allt.

 

Per Johansson tog över Westmans Café ifjol. Han konstaterar att Bygdsiljumborna värnar om varandra och vill bygdens bästa: ”Det är något otroligt vackert med mentaliteten här.”


LYCKAD DOWNHILL-SATSNING
Även föreningslivet i Bygdsiljum sjuder av entusiasm. Sedan 1943 har både stora och små skidåkare susat nedför Bygdsiljumsbacken och verksamheten drivs idag av den ideella föreningen med samma namn. Det arbetas ständigt med förbättringar av anläggningen och 2012 togs ett stort steg då föreningen startade en bikepark för liftburen downhillcykling.
– Det började med en led. Idag har vi åtta leder med inslag av hopp och velodromsvängar. Vi har en grön led som de flesta kan rulla nedför och en svart som lämpar sig bäst för tekniskt duktiga cyklister, säger banansvarige Jakob Andersson som var en av initiativtagarna till downhillsatsningen.
2016 arrangerade föreningen SM i downhill och runt 60 deltagare från hela landet kom till Bygdsiljumsbacken för att tävla.
– Vi var många som arbetade med allt från att bygga banan till att ordna boende åt de tävlande. Vi ville göra något för att fler skulle få upp ögonen för sporten och runt 500 personer kom och kollade under tävlingsdagen. Det var jättekul, säger Jakob.
Sommartid rullar liften för allmänheten under söndagar och allt fler börjar hitta till backen. Jakob konstaterar att mountainbikes som funkar för både stig- och ledcykling är populära just nu och han tror på ännu fler stammisar i Bygdsiljumsbacken.
– Det är så jäkla kul att vara en del av det här. Många har arbetat hårt i bakgrunden för att hjälpa oss nå dit vi är idag och vi ska fortsätta göra backen ännu bättre för allmänheten.