Viktor brinner för tennis, läsning och Skellefteå

Som tennistränare är det lätt att bara fokusera på talangutvecklingen och jobba för att ”tennisfabriken” ska leverera på löpande band. Viktor Agnarsson, 35, vill erbjuda mer än en skola i tennis – han vill skapa en trygg miljö och utveckla barnen som människor med hjälp av läsning. För Viktor började allt som liten grabb hemma vid frukostbordet.

Det var alltid en tävlan med farsan om vem som skulle hinna hämta morgontidningen först i lägenheten på Fäbodgatan, Anderstorp, där han växte upp. Oftast var det femårige Viktor som vann och började sluka texterna på sportsidorna.
– Jag kunde läsa tidigt och ville alltid vara den som läste tidningen först, men råkade farsan stiga upp före mig blev jag sjukt besviken, säger Viktor och skrattar till minnet. Är du en bokmal som plöjer bok på bok som vuxen?
– Jag vill inte säga att jag är en bokmal för det är jag inte, jag är för rastlös för det men är oerhört intresserad av svenska språket. Jag skriver lite poesi då och då och har faktiskt gjort en sommar som vikarie på Norransporten men det blev tennisen som fångade mig.

Harmoniska av läsningen

Som barn- och ungdomstränare på Skellefteå tennisklubb har Viktor jobbat målmedvetet med att införa bokläsning för sina elever – hur kan det gå ihop, kanske någon undrar? Tennis och böcker?
– Vi kan inte låta skolan stå ensam ansvarig för att lära barnen att läsa och där är idrottsrörelsen en stor aktör. Om man som elev tycker att skolan är jättejobbig men via idrotten kan hitta glädjen i att läsa så blir det en positiv förevändning om vi också tycker att det är viktigt, säger Viktor.
– För min del så råkar jag kunna tennis och har lite pedagogiska kunskaper så nu använder jag tennis för att bidra till samhällsnyttan. Barnen får en trygg miljö utanför skolan för att utvecklas som människor.
Många säger om Viktor att han är den typ av människa och tränare som ser alla barn och han får alla att tycka det är roligt – men hur slår man ett slag för högläsning i idrottsmiljön rent praktiskt?
För de yngsta så brukar han avrunda 45 minuters träning med några minuters läsning. Barnen kommer ner i varv och blir mer harmoniska efter en intensiv träning.
– Barnen får chans att samla sig till lugn och ro med högläsning.
Det finns också kopplingar till idrottandet som gör att böcker och tennis gifter sig. Fantasi och kreativitet väcks med läsning och det kan även gynnas i sporten. Den som läser lär sig också att koncentrera sig – en jätteviktig del i tennis.
– Du får så mycket gratis om du kan läsa från tidiga år, barn behöver det skrivna ordet. Det är jättekul med framgång på tennisbanan och i livet men man kan nå det på olika sätt. Om barnen får utvecklas i sin egen takt så kan de nå sin egen fulla potential. Det ställs så mycket krav på att barnen ska räcka till på så många arenor, sociala medier, de ska ha rätt kläder, lyssna på rätt musik – inte ens vuxna klarar av det – hur ska vi då kunna ställa såna krav på barnen?

Prisad för sina insatser

I höstas tilldelades Viktor det första Läsliganpriset för sina läsinsatser med barnen. Läsliganpriset utgörs av 20 000 kronor och är en del av Läsligan, vars syfte är att skapa engagemang för mer läsning och ökad läsförståelse hos idrottande barn i åldrarna 9–14 år som primär målgrupp.
Prisceremonin hölls på Bokmässan i Göteborg och Viktor fick motta priset på Bok- och biblioteksscenen där han höll ett inspirerande tacktal.
– Det var såklart väldigt ärofyllt att få priset, men egentligen är barnens energi och glädje min stora belöning. När jag ser att de trivs och växer som människor och vill komma tillbaka till tennisen så känns det stort.
Vad planerar du att göra för prispengarna?
– Jag känner en illustratör och eftersom tennis är en del av livet för mig så är jag sugen på att skriva en bok med några enkla texter om kamratskap, fair play och schysst spel. Jag funderar på att fråga tennisförbundet om de vill involvera sig i projektet, då kanske det räcker till att trycka upp några tusen pocketböcker.

Anderstorp i hjärtat

Viktor jobbade i fem år som tennistränare i Oslo och där började tankarna växa på att göra mer för barnen. Vid sidan av tennisen volontärjobbade han på sommarkollo som drevs av Trefaldighetskyrkan i Oslo och riktade sig mot barn med utsatta hemsituationer.
– Det var väldigt givande och roligt, samtidigt en stor kontrast till tennislivet.
Viktor återvände till Skellefteå 2011 och blev i samma veva ifrågasatt av gamla vänner varför han återvände – han som lyckats få ett liv i Oslo. Men det framgår tydligt när man pratar med Viktor att det är svårt att ta bort ”anderstorparen” ur honom.
– Anderstorp är en stor del av min personlighet. Det var bostadsområdet som länge hade stämpeln att ha varit något av ett utsatt område och folk har bett om ursäkt för att komma därifrån. Men det har vänt. Här har vi folk som backar upp varandra i dag och vi mäter inte framgång i pengar och den fina bilen eller vilka kläder man bär, livet är större än så, säger Viktor som också brinner för moderklubben IFK Anderstorp där han spelat fotboll.

”Vi kan inte bara prata pengar”

Han tycker sig se att Skellefteå genomgått en förändring – folk pratar om Skellefteå i andra ordalag, det är positiva ordalag och vindarna blåser åt rätt håll. Samtidigt vill han att Skellefteåborna bibehåller de mjuka värderingarna. Det är något han pratar sig varm om.
– Det kommer nyetableringar och det är jätteviktigt men vi måste se människan och inte bara prata tillväxt, pengar och bostäder. Vi måste se barnen mitt uppe i allt när etableringskarusellen snurrar på. Vi ska heller inte glömma bort vilka som bor här. Det är eldsjälarna och gräsrötterna, föreningsmänniskorna som sliter och gör att samhället går framåt, menar han.
– Det är också viktigt att bibehålla våra kärnvärderingar och prata med varandra på ett schysst sätt. Vi behöver fler mötesplatser och inte bara ishockey, det blir för smalt. Skellefteå ska inte bli en likriktad stad och vi behöver utmana den manliga normen. En Skellefteåbo i dag gillar inte bara att åka skoter och jobbar i gruvan, det är också okej men det har hänt en hel del sedan jag växte upp som gör att fler människor kan trivas i vår stad, säger han.

Viktor Agnarsson- vinnare av läsliganpriset
 

Läsligan är ett projekt som för sex år sedan initierades av Skellefteå kommun, biblioteksenheten och marknadsenheten, samt kommunikationsbyrån Henson. Lokala samarbetspartners i projektet är tidningen Norran, SISU Idrottsutbildarna och Akademibokhandeln. Läs mer här: https://bibliotek.skelleftea.se/web/arena/lasligan