VildaKidz besöker Nordsken

När Nordsken arrangeras på Skellefteå Kraft Arena i helgen väntas närmare 10 000 besökare besöka arrangemanget för att spela, upptäcka och njuta av ny kultur och aktiviteter. Ungefär 200 av dem kommer från föreningen VildaKidz, som sponsrats med biljetter efter ett initiativ från Jimmy Duvensjö, som flera gånger deltagit i mässan.

– Nordsken är ett helt fantastiskt event och det är en sån glädje att vara där. Det är tyvärr inte alla barn som har möjlighet att besöka det. Jag såg ett tillfälle för ett samarbete mellan Nordsken och VildaKidz för att ge några fler chansen, säger Jimmy Duvensjö som är aktiv i organisationen 501st Legion Nordic Garrison där han klär upp sig som en karaktär från Star Wars för att samla in pengar till välgörenhet.

– Nordsken hakade på och sponsrade med 200 gratisbiljetter. Det blir nu fyra fulla busslaster med barn som kommer att få uppleva något de aldrig sett förut. Det kommer göra skillnad, säger Jimmy.

Föreningen VildaKidz har sin bas i Norrbotten och är främst inriktad på att skapa en meningsfull fritid för utsatta barn och unga. Den grundades av Anna och Stefan Karlsson för snart fyra år sedan.

Efter att paret arbetat på kollo på somrarna såg de ett stort behov hos barnen att få göra aktiviteter året om. Eftersom det saknades verksamheter som mötte behoven beslöt Anna och Stefan sig för att fixa det själva och därifrån kom idén att starta VildaKidz. I dag hjälper föreningen över 20 000 barn och ungdomar på olika sätt – genom allt från sommarkollo till julfirande. De flesta aktiviteter sker utomhus med ett ekologiskt hållbarhetstänk och är alltid gratis för de som deltar.

Initiativet har uppskattats och uppmärksammats med priser som Årets Eldsjälar 2016 och Svenska Hjältar 2017. VildaKidz har starkt varumärke och är rankad topp 10 på sociala medier i Sverige. De har dessutom blivit personligt inbjudna av Mark Zuckerberg till Facebooks huvudkontor.

Föreningen når ut till barn och unga via sociala medier, genom föräldramöten i skolorna samt genom närvaro på festivaler och marknader.
– När det kommer till vilka aktiviteter som vi ska hitta på så får barnen vara med och bestämma, för när de får vara med och bestämma vill dom också vara med och hjälpa till, berättar Anna som lägger till att alla vill känna sig sedda och behövda.

Anna berättar att Jimmy Duvensjö hjälpte VildaKidz att komma i kontakt med Johan Linder som är en av grundarna till Nordsken.
– För att det ska fungera för oss att komma på olika events gäller det att samarbetet funkar smidigt, och det har det gjort. När det kommer till transporter och mat fixar vi allt sånt själva. Sen lägger vi ut aktiviteten i våra kanaler och de barn som är intresserade får anmäla sig. När det är större events som nu på Nordsken får gärna målsman eller hela familjen följa med. Tack vare arrangörer som de på Nordsken, samt Småstaden Piteå, Kafelino (Buss och mat) Nordsken & Nordic Garrison blir aktiviteter som detta möjligt, säger Anna.

Vad är då det bästa med att jobba med VildaKidz?
– Självklart att få se hur glada och tacksamma barnen blir. Att kunna få glädja någon annan, det är att vara rik på riktigt, säger Anna.