Vinter i trädgården

Den norrländska vintern är en härlig tid med mycket att uppleva. Det finns många möjligheter att skapa en vacker vinterträdgård som ger lika mycket glädje som den gör på sommaren. Emma Ershag är trädgårdsingenjören som driver företaget Norrländska trädgårdar i Skellefteå. Med ett öga för detaljer sköter hon om, planerar och designar trädgårdar som ser tilltalande ut och kan användas året om. Här kommer hon med inspiration och en mängd tips på hur du kan gå tillväga för att skapa din drömträdgård som du kan njuta av under vackra vinterdagar.

Det är lätt att tro att man inte har någon glädje av trädgården när det är vinter och snön ligger vit ute. Men så är det inte.

Vinter i trädgården
Tänk dig en strålande vinterdag – du sitter i trädgården framför en sprakande brasa med en kopp fylld med varm, smakfull dryck. Luften är hög och klar, och snön gnistrar. 

Vinter i trädgården

Solen lyser på de röda grenarna hos kornellen, på den kopparfärgade stammen hos näverhäggen och på de röda nyponen som ännu sitter kvar i rosbuskarna. 

Vinter i trädgården

Perenner som plymspirea, tuvtåtel och krollilja har stora, stabila fröställningar som står stadigt trots snötäcket.

Vinter i trädgården

På lönnens krokiga grenar ligger snön och framhäver trädets form på ett sätt som löv aldrig kan göra. Björkens tunna grenar är täckta av frost, vilket får dem att gnistra som tusen stjärnor i solljuset.

Vinter i trädgården

Eller tänk dig en mörk vinterkväll – du sitter inne i fåtöljen med favoritboken i knät och något gott att dricka. Utanför har mörkret brett ut sig, men genom fönstret ser du belysningen glittra i busken. Äppelträdets knotiga grenar är upplysta och kastar fascinerande skuggor på snön under trädet. 

Vinter i trädgården

Islyktan brinner och sprider ett behagligt ljus vid stugans dörr, och ljuset i snölyktan som du och barnen gjort rör sig lätt och levande. Snögubben står bredvid, hållandes en hockeyklubba och iklädd en halsduk i rätt färger.

Vinter i trädgården

Redan när du planerar din trädgård är det viktigt att tänka på hur den kommer att se ut på vintern och vad du vill använda den till. Pulkbacke, grillplats, utebio, stjärnskådning, snöskulptering eller vackra skuggmönster och färger.

Vinter i trädgården

Vissa träd har vacker näver och bark som träder fram ännu tydligare framför en vit bakgrund. Du ser grenar och former mer, och därför kommer ett knotigt träd som skogslönnen att ge en annan känsla än ett sirligt träd som björken, och påverka hur du upplever trädgården. 

Vinter i trädgården

Förutom att titta på vacker bark, som till exempel näverhäggens, är även knoppar intressanta. Hängsälgen med lurviga videkissar, rönnen med tjocka vinröda knoppar, asken med alldeles kolsvarta och hästkastanjen med stora klibbiga som på våren slår ut till vackra blommor. 

Vinter i trädgården
Detsamma gäller buskar – titta vilken färg barken har, är den röd som korallkornellen? Sitter det kvar bär i snöbärsbusken eller nypon i rosbusken?

Vinter i trädgården

När det kommer till perenner är det viktigt att tänka på hur stadiga deras fröställningar står i snön och vad man kan kombinera ihop dem med för att få en spännande vinterrabatt. Genom att kombinera tuvtåtelns skira vippor tillsammans med plymspireans mörka fröställningar, får man härliga kontraster även vintertid.

Vinter i trädgården

Se över belysningen utomhus. Tänk på att ha en ganska stark belysning vid ytterdörren, och småbelysning som gör att det ser mysigt ut. Inget klår mysbelysning med levande ljus, men se till att ljusen står bra i stadiga lyktor utan risk att tippa.

Vinter i trädgården

Lys speciellt upp de gångar och ytor du vill dra uppmärksamhet till. Titta ut genom fönstret, vad ser du där utanför? Kanske är det en buske eller ett träd som du kan sätta lite belysning i, för att öka trädgårdens värde även sett från insidan av huset?

Vinter i trädgården

Vintern är en tid av vila, men låt den även bli en tid av inspiration. Njut av trädgården och vad den är fylld av.